Leerplichtconsulent

Standplaats:
Alphen aan den Rijn, Stadhuis
Startdatum:
01.09.2019
Einddatum:
31.08.2020
Uren per week:
36

Wat ga je doen?
Je bent werkzaam bij het Serviceplein als leerplichtconsulent binnen het team Leerlingzaken. 

De leerplichtfunctie is geen 100% kantoorfunctie maar bevat ook afspraken op locatie van bijvoorbeeld scholen.
Als Leerplichtambtenaar is het jouw taak om schoolverzuim te bestrijden, thuiszitten en voortijdig schoolverlaten van kinderen en jongeren te voorkomen. Jij zorgt ervoor dat kinderen/jongeren binnen hun mogelijkheden hun school afmaken zodat zij uiteindelijk met voldoende kennis de arbeidsmarkt kunnen betreden om zo optimaal mogelijk te kunnen participeren in de samenleving.

Als Leerplichtambtenaar onderzoek je wat de oorzaken van het schoolverzuim zijn en schakel je eventuele hulp in van andere organisaties, gericht op het oplossen van de problematiek die het schoolbezoek in de weg staan. De Leerplichtambtenaar heeft in eerste instantie een maatschappelijke zorgtaak (werken via de MAS, methodische aanpak schoolverzuim) en kan daarnaast handhavend optreden. Elke leerling is anders en daarom moet jij maatwerk kunnen bieden.

Wie ben je?
Je hebt HBO werk- en denkniveau en je hebt een voor de functie relevante opleiding gevolgd. Je bent bekend met motiverende gesprekstechnieken en maakt hiermee gebruik van de zelfredzaamheid van de burger. Verder heb je kennis van het sociale domein in relatie tot de doelgroep en is kennis van de Alphense beleidsuitgangspunten is een pré. De functie vraagt om de volgende competenties:

  • Minimaal 3 jaar ervaring in de uitvoering van de leerplicht en/ of kwalificatieplicht
  • Bij voorkeur in het bezit van een diploma vakopleiding leerplichtambtenaar
  • Bekend met het opmaken van een proces verbaal leerplicht
  • In het bezit van een BOA bevoegdheid
  • bekend met het registratiesysteem Key2Jongeren Monitor
  • Uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden
  • overtuigingskracht, inlevingsvermogen en zelfstandigheid.Je hebt een klantgerichte instelling en bent gericht op samenwerking. Je bent integer en gaat graag mee in veranderingen die de kwaliteit van de organisatie en het werk ten goede komen wat zich vertaalt in het denken in kansen. Ook heb je de juiste motivatie en creativiteit om te komen tot goede prestaties die de kwaliteit van de dienstverlening hoog houden en verder verbeteren. Je bent flexibel in werkdagen, hebt durf, blijft goed overeind in stressbestendige situaties en bent een goede netwerker. 
Wat bieden wij?
Het betreft een functie voor 32 tot 36 uur per week, voor de duur van een jaar. 

< Ga terug naar het overzicht met alle opdrachten